diumenge, 23 d’octubre del 2016

L'última nit (2005)



L´última nit de James Salter, és un llibre de relats breus on els personatges es relacionen profundament, tot i que sempre són uns grans desconeguts entre ells. Els seus contes construeixen un joc entre diàlegs i silencis, on per mi el tema central de totes les històries és la falta de comunicació. De cop i volta, les situacions on es troben els personatges es converteixen en tragèdia i dóna la sensació que, sigui quin sigui el camí que agafin, acabarà també en tragèdia per a ells. En tots els relats sembla que l'autor anirà per un costat i al final va per un altre, fent un gir sorprenent en la història, mitjançant un bon treball de la psicologia dels personatges i el bon ús dels flashbacks.

Destaca la importància que té la llum en cada història, els ambients i els escenaris que descriu Salter són càlids i confortables, exceptuant, això sí, el penúltim relat anomenat Arlington, que sembla que sigui una excepció dins de l'ordre dels relats. Els personatges són gent acomodada, amb bastant èxit professional, que han estat feliços en el passat, però després se n'adonen, precisament quan passa alguna cosa, que ja no ho són. Les infidelitats, les oportunitats perdudes, la solitud i la individualitat dels personatges, són característiques comunes en tots els relats, però si hi ha algun fil conductor, aquest és com el passat marca el present.

Les dones en aquestes històries estan molt ben descrites, tot i que no surten molt ben parades; són les que manipulen i manen, com el personatge de la Pamela d'un dels relats. Hi ha també pinzellades d'humor, però no són gratuïtes, no hi ha res gratuït en el llibre, l'autor fa anar endavant i endarrere al lector com vol. La narrativa d'aquests relats requereix concentració, sobretot perquè Salter té una idea bàsica i concreta i sap com vestir-la. És una obra molt conceptual i intel·ligent. A part de ser emocional, és sobretot cerebral. En Salter té molt de control en totes les situacions, com en l'últim relat del llibre, probablement el més interessant i emotiu.

1 comentari: